(klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Mijnheer en mevrouw Pauw

2021

Al jaren heb ik een aantal pauwenveren in mijn atelier. Ooit zou ik er iets mee doen....
Wat was het weer een mooie uitdaging om er eindelijk mee aan de gang te gaan met natuurlijk de eigenaar erbij, samen met vrouwlief. Wat een schitterende vogels zijn dat toch en die veer, daar zitten zooooooveel kleuren in en afhankelijk van de lichtval zie je steeds weer een ander kleurenpalet! Met stijgende be- en verwondering heb ik zitten tekenen! Met dank ook aan Gérard van den Broek van info@birdartphotography.com

Muis

2021

Portret met tekenpen van een mooi, rank, pikzwart poesje, in opdracht.

Project kunstige kerkuilen

2021

In mijn blog had ik al melding gemaakt van dit project als werk in wording. Via de website van 'Beleef de lente' kwam ik een oproep tegen om mee te doen met het project 'kunstige kerkuilen'. De tekening is klaar: ma kerkuil met 3 jongen, klaar om uit te vliegen.....

Puttertje

2021

Voor heel veel vogels doet onze tuin niet onder voor de plaatselijke voedselbank: vetbollen, pindaslingers, voedersilo's met allerhande zaden en pitten, voor groot en klein en verdeeld over verschillende plekken in de tuin.... Mijn echtgenoot is er iedere dag maar druk mee al die grote en kleine snavels weer van de nodige lekkernijen te voorzien. Aan de lange waslijst van vogelsoorten kunnen we sinds kort een aantal puttertjes toevoegen. We zijn er blij mee, ze vallen meteen op tussen al het andere kleine grut, zo mooi!

3 jonge vosjes

2020

3 jonge vosjes, naar een foto van en met dank aan Anita Kortus

Grondeekhoorn

2020

En alweer een eekhoorntje, dit keer een grondeekhoorn. Ze zijn ook zo leuk om te tekenen, het was er weer een met een glimlach! Met dank aan natuurfotograaf Rian Willemen!  

Lekker zzzzzlapen

2020

Ha ha, opdracht aan mezelf! Het was zoooo warm en ik kwam bijna nergens toe, maar in mijn atelier was het wel lekker koel en heb ik toch een beetje kunnen tekenen, maar dan wel een toepasselijk onderwerp.... Je wordt er helemaal zen van, dit lieve slapende duo, heel verstandig als het zo heet is, dan ga je gewoon heerlijk samen zzzzzzzzzzzzzzlapen.....

Moeders mooiste....

2020

Tijdens de weken dat het zo extreem warm was, is er natuurlijk (ook!) door de vogels heel wat afgebadderd, soms op het overdrevene af.... Ha ha, deze verfomfaaide koolmees is daar een prachtig voorbeeld van. Met veel liefde en plezier getekend, geen afbeelding van mijzelf, maar geïnspireerd op een van de prachtige foto's van natuurfotograaf  Anita Kortus

Pebbles

2020

Pentekening in opdracht van een prachtige Zwitserse sennenhond Zie video voor meer info over mijn tekenactiviteiten en met name ook over de tekening van deze hond

Pimpel

2020

Ik zat in het zonnetje op een bankje in de tuin een paar pimpeltjes te observeren. De jacht is duidelijk geopend, de paarvorming is in volle gang. Ik vroeg me af waarom de ene pimpel op een gegeven moment valt voor de ander. Zijn het vooral die mooie kraaloogjes of is het dat extra mooie blauwe petje, net dat tintje dieper geel op de buik? Is daar meer over bekend? Ik weet het niet, ik vroeg het me gewoon af, wel was meteen duidelijk wat mijn volgende onderwerp zou zijn..... ⁠  

Roodborstje

2020

Nog een keer de roodborst uitgewerkt, dit keer in kleurpotlood. De roodborst is een van de weinige vogels die vrijwel het hele jaar van zich laat horen!

Steenuiltje in kabelhaspel

2020

‘Kiekeboe…..’ dat is wat dit kleinste uiltje van Nederland hier lijkt te zeggen…. Wat heb ik ook dit voorjaar weer genoten van alle mooie filmpjes, ook van de steenuilenfamilie, op de website van Beleef de Lente, zo prachtig dat je de natuur van zo dichtbij kunt beleven! Voor deze pentekening heb ik gebruik mogen maken van het beeldmateriaal van natuurfotograaf Rian Willemen, met veel dank!

Voorbeeld 5 Herfstbladeren z/w

2020

Voorbeeld 6 Herfstbladeren kleur

2020

Badderende pimpels in handen

2019

Alweer zo’n cadeautje vlakbij huis, er wordt wat afgepimpeld op ons terras! Soms laat ik mij inspireren door alledaagse tafereeltjes dichtbij huis. Onze tuin is een waar wellnessresort voor allerhande vogels, voer in overvloed en genoeg gelegenheid om te badderen en te poedelen als wij maar zorgen dat de handen goed gevuld zijn ....

Bisou en Guus

2019

Pentekening in opdracht van een Beauceron, Bisou, en een dwergpapegaai, Guusje. Het baasje wilde graag een tekening waar ze allebei op staan. 

Eekhoorn bij voederhuisje

2019

Wekenlang was hij (of zij?) dagelijks te gast in het voederhuisje aan de appelboom bij het terras. Als ik op het bankje ernaast zat, vond hij dat helemaal prima. Ik zorgde voor lekkere nootjes en in ruil daarvoor kreeg ik alle gelegenheid hem van heel dichtbij te observeren. Zo'n prachtig beestje!!

Fritz

2019

Pentekening, in uitgewerkte passe-partout, van een ruigharige teckel, in opdracht  

Grote bonte specht

2019

Met dank aan natuurfotograaf Aloïs van Mingeroet, een close-up van een juveniel exemplaar van de grote bonte. Hij doet zijn naam eer aan en we hebben hem af en toe in onze tuin, een graag geziene geziene gast, met zijn opvallende kleuren. 

Pulletje

2019

Een mooie pentekening van een pulletje. Ik was zo blij toen ik de eerste weer had gespot dit voorjaar, daar moest ik iets mee! 

Roodborsttapuit

2019

Met dank aan Gérard! Deze pentekening heb ik kunnen maken aan de hand van een foto van natuurfotograaf Gérard van den Broek, zie zijn website voor nog veel meer prachtige foto's www.birdartphotography.com

Staartmeesje

2019

Met dank aan natuurfotograaf Alois van Mingeroet Hij stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, d.w.z. de staartmees, zo'n schattig vogeltje, bij ons in de tuin vooral 's winters een trouwe bezoeker, meestal hangend aan de vetblokken e/o -bolletjes. Buiten het broedseizoen kun je ze altijd waarnemen in groepjes, heel opvallend ook door de lange staart.

Alston

2018

Pentekening van een Yorkshire terrier, in opdracht.

Boomklever

2018

Het boomklevertje, we hebben hem vast allemaal wel eens gezien, 'vastgeplakt' aan de stam van een boom, steeds op zoek naar lekkere hapjes die verborgen zijn tussen de stukjes schors. In tegenstelling tot het boomkruipertje dat alleen omhoog kan, kun je de boomklever zowel afdalend als omhoog klimmend waarnemen.

Fam. Zwijn

2018

We waren in een heel mooi dierenpark in de Eifel, vroeg in het voorjaar en op zoek naar wilde zwijnen, want die moesten er veel rondlopen. Het duurde even, maar ineens zagen we ze, moeder en kroost, en ze hadden dorst zo te zien....., wat een mooi tafereeltje!

Féline

2018

Pentekening van een Ragdoll creampoint, in opdracht.

(Jonge) leeuw

2018

Deze tekening heb ik gemaakt ter gelegenheid van de expositie ‘Big Cats’ in de Van Goghkerk in Etten-Leur op 20,21 en 22 april 2018. Met deze expositie wordt geprobeerd zoveel mogelijk geld te genereren voor de stichting SPOTS. Deze stichting zet zich in voor de bescherming van wilde katachtigen die met uitsterven worden bedreigd.

Meer info over SPOTS op www.stichtingspots.nl

Kobus

2018

Pentekening van poes Kobus, in opdracht.

Nest boerenzwaluwen

2018

Hij stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje, de boerenzwaluw en dan het liefst met nest en bijbehorend kroost ..... Toen mijn vriendin liet weten dat ze bij haar in de paardenstal een bewoond nest had ontdekt, kon mijn dag niet meer stuk en wist ik niet hoe snel ik ernaar toe moest om het met eigen ogen te zien. Het nest was bevestigd aan de electriciteitsleidingen die over de balken liepen en - natuurlijk - zo knap in elkaar gemetseld!

Nest pimpel met eitjes

2018

En alweer liet iemand mij weten dat hij een (verlaten) nestje had gevonden. Veel mensen weten dat ik hier altijd veel belangstelling voor heb. Zo zonde dat de eitjes er zelfs nog in zaten, maar ik was er wel blij mee. Zo prachtig om te tekenen: een nestje van een pimpel met de eitjes er nog in, zo leven ze toch nog voort....

Voorbeeld 4

2018

Fam. Torenvalk

2017

Met dank aan natuurfotograaf Thijs Schouten. Thijs is met deze foto  geselecteerd voor publicatie in een bekend vogelmagazine.: 'Hij stond verdekt opgesteld achter een bosje, camouflagenet over zich heen getrokken. Maar het zestal had hem al gezien. Toch bleef het torenvalkpaar met zijn vierkoppige kroost stoïcijns in de vensterbank van hun kast zitten. Thijs wist dat hij een dijk van een foto schoot. En hij kon het in alle rust doen, op niet meer dan een meter of zes afstand....'

 

IJsvogeltje op stronk

2017

Voor deze tekening heb ik gebruik mogen maken van de prachtige foto die genomen is door natuurfotograaf Thijs Schouten. Voor diegenen onder ons die fan zijn van de ijsvogel en ook bekend zijn met FB: om nog meer te kunnen genieten van mooie beelden/filmpjes van ijsvogeltjes, zie: 'De ijsvogelgroep - the Kingfisher group'.

Luipaard

2017

Deze tekening heb ik gemaakt ter gelegenheid van de internationale expositie ‘Big Cats’ in de Van Goghkerk in Etten-Leur in april 2018. Met deze expositie werd geprobeerd zoveel mogelijk geld te genereren voor de stichting SPOTS. Deze stichting zet zich in voor de bescherming van wilde katachtigen die met uitsterven worden bedreigd.

 

Man en vrouw Roodborst

2017

Man en vrouw Roodborst, ze zijn moeilijk/niet uit elkaar te houden, daarbij is het ook nog zo dat zowel het mannetje als het vrouwtje zingt, wat toch vrij uitzonderlijk is bij vogels (zingt als een van de weinige  vogels zelfs in de herfst en nog zeer welluidend ook!). Het mannetje wordt verleid doordat het vrouwtje als een jong om voedsel bedelt.

Merel

2017

Zo zag ik pa steeds maar weer de taxus induiken vlak voor ons keukenraam. Ze hadden het goed, zijn kroost: 4 stuks en ik was net op tijd om - heel voorzichtig - een fotoshootje te maken, de volgende dag waren ze uitgevlogen..... (zie ook de pentekening van het nest met jonge merels).

Nest jonge merels

2017

En dit cadeautje trof ik aan in de taxus vlak voor ons keukenraam. Ik was net op tijd om dit prachtige tafereeltje te kunnen waarnemen, de volgende dag waren ze gevlogen...... Origineel verkocht, nog wel beschikbaar als reproductie (beperkte oplage)        

Sjimmie

2017

Pentekening van een Friese stabij, in opdracht.

Terra

2017

Ik probeer d.m.v. verkoop van kaarten en reproducties van Terra de stichting Orangutan Rescue financieel te ondersteunen. Deze stichting ondersteunt het Sintang Orangutan Center op Borneo bij de opvang, rehabilitatie en terugplaatsing in de natuur van orang-oetans die uit het wild zijn weggehaald.
De afgelopen eeuw is door grootschalige ontbossing het spreidingsgebied van de orang-oetan steeds kleiner geworden. Op Borneo is inmiddels 80%  procent van het oorspronkelijk leefgebied van de orang-oetan verdwenen.

Jonge oehoes

2016

In afwachting van het volgende maaltje.....

Nest jonge heggenmusjes

2016

In het voorjaar van 2016 heb ik ook een aantal weken geëxposeerd in het Vogel Revalidatie Centrum in Zundert, een prachtig plekje, immers midden tussen de vogeltjes die daar in groten getale werden binnengebracht, soms, zoals deze tekening laat zien, met nest en al.....

Nest puttertje

2016

Nogal wat mensen zijn inmiddels op de hoogte van mijn passie om nesten te tekenen en zo kan het gebeuren dat mensen mij benaderen als ze een nestje hebben gevonden of vind ik soms ook zomaar bij thuiskomst een nestje bij mijn voordeur .... Dit nestje heb ik kunnen ophalen bij iemand die het in haar tuin had gevonden nadat het in de herfst uit de boom was gewaaid. Het blauwe draadje was er zorgvuldig in verwerkt, dus ik hoefde niet meer op zoek naar een kleuraccent....

Puck

2016

Pentekening van een hele lieve boxer, in opdracht.

Rambo & Rauser

2016

Natuurlijk ook een pentekening van mijn eigen 2 lieve Maltezers

Adjibolo

2015

Mag ik je voorstellen aan ... Adjibolo. Adjibolo is een van de (baby-)gorilla’s die is opgevangen in het Limbe Wildlife Centre (LWC) in Kameroen. Dit opvangcentrum vangt verwaarloosde weesaapjes op die door de regering in beslag zijn genomen. De ouders van deze weesaapjes zijn vermoord door nietsontziende stropers om hun vlees. Ik probeer d.m.v. verkoop van kaarten en reproducties van Lola en Adjibolo de stichting World of Wild Life financieel te ondersteunen. Deze stichting ondersteunt de activiteiten van het LWC en zorgt er mede voor dat deze weesaapjes opgevangen kunnen worden.

 

Badritueel Fam. Pimpel

2015

En dit was zomaar een cadeautje dat ik 's zomers in mijn eigen achtertuin kon aantreffen: een hele familie pimpelmezen, vader, moeder en jonkies die uitgebreid kwamen badderen in ons waterornament. Soms kwamen ze met zoveel tegelijk dat ze eerst in de acer neerstreken om netjes hun beurt af te wachten, bekijk het filmpje en geniet van hun badritueel.....

Bruce

2015

Pentekening van een Golden Retriever, in opdracht.

Eekhoorn

2015

Iedere dag kwamen ze even op bezoek, meestal op vaste tijden, het waren er drie en een was duidelijk het brutaalste... of moet ik zeggen het meest gewend aan onze aanwezigheid in de tuin? Hij (of zij?) kwam dan even 'snoepen' uit het voederhuisje aan de appelboom aan de rand van het terras en ook al zat ik op een meter afstand, hij trok zich er niets van aan en ging gewoon door met snoepen van de lekkere nootjes ....  Origineel verkocht, nog beschikbaar als reproductie

Groene kikker

2015

Deze tekening is gemaakt nadat wij tijdens de Open Tuindagen een bezoekje hadden gebracht aan het prachtige landgoed Jorissenhoeve in Schijf. We konden deze mooie groene kikker ‘betrappen’ toen hij net een zonnebadje nam tussen de waterplanten.

Lola

2015

Mag ik je voorstellen aan ... Lola. Lola is een van de aapjes die is opgevangen in het Limbe Wildlife Centre (LWC) in Kameroen. Dit opvangcentrum vangt verwaarloosde weesaapjes op die door de regering in beslag zijn genomen. De ouders van deze weesaapjes zijn vermoord door nietsontziende stropers om hun vlees. Ik probeer d.m.v. verkoop van kaarten en reproducties van Lola en Adjibolo de stichting World of Wild Life financieel te ondersteunen. Deze stichting ondersteunt de activiteiten van het LWC en zorgt er mede voor dat deze weesaapjes opgevangen kunnen worden.

 

Moederliefde

2015

Van al mijn pentekeningen zijn ook kaarten verkrijgbaar. Deze staat in de top 3 van meest verkochte kaarten. 😊⁠ Origineel verkocht, nog wel beschikbaar als reproductie (beperkte oplage)

Moederliefde 2

2015

Voor de liefhebber van zwanen, ook te gebruiken als felicitatiekaart. Origineel verkocht, nog wel beschikbaar als reproductie (beperkte oplage)

Moederliefde 3

2015

Voor de liefhebber van zwanen, ook te gebruiken als felicitatiekaart. Origineel verkocht, nog wel als reproductie (in beperkte oplage) beschikbaar.

Reegeit

2015

Met dank aan Erik de Jonge. Je zult maar oog in oog komen te staan met zo’n beauty! Dankzij zijn werk als boswachter bij Brabants Landschap, heeft Erik de Jonge tevens unieke mogelijkheden voor natuurfotografie. Erik ziet dit ook als een belangrijk middel om draagvlak te verkrijgen voor het behoud en beheer van natuur.

 

Reekalfje

2015

Het was tijdens een wandeling met onze twee (aangelijnde!) hondjes dat ik ze ineens zag, eerst de een en meteen daarna de ander, goed verborgen achter een dichte struik, maar opgeschrikt door onze komst gingen ze er snel vandoor en wist ik op dat moment wat mijn volgende onderwerp zou worden....

Sneeuwuil

2015

Ik heb het voorrecht gehad om bij een sneeuwuilenpaartje in de kooi te mogen zijn om ze heel goed te kunnen bekijken. Wat een bijzondere ervaring was dat! Hieruit is deze pentekening voortgekomen. Ik heb gekozen voor het vrouwtje, simpelweg omdat zij zich hier beter voor leent i.v.m. de mooie zwart-bruine tekening op haar verder witte verenkleed. Een volwassen mannetje is helemaal sneeuwwit. 

Struisvogelkoppie

2015

Tijdens een bezoek aan de struisvogelfarm ´Monninkenwerve´ in Sluis, overigens warm aan te bevelen, zeker ook met kinderen!, heb ik heel veel mooie, eigenwijze, aandoenlijke kiekjes kunnen maken van de struisvogels die daar in groten getale en in allerlei formaten rondlopen. Wat hebben die toch een ontzettend eigenwijs hoofd!!

Zonnebloem met koolmeesje

2015

We hadden die zomer heel veel zonnebloemen in onze tuin. Aan het eind van de zomer hadden we er een aantal te drogen gezet onder de veranda van ons tuinhuis. De koolmeesjes vlogen af en aan om zich tegoed te doen aan dit feestmaal en daar mocht ik weer van genieten....

Zwammetjes

2015

Ik heb er altijd wat moeite mee, het afscheid van de zomer, maar al het moois dat de herfst heeft te bieden, maakt veel goed. Voor mijn schilderijen laat ik mij ieder jaar opnieuw inspireren door alle mooie herfsttinten. En natuurlijk wil ik in mijn tekeningen ook iets met de paddestoelen en/of zwammen die als cadeautjes overal om ons heen verrijzen, zoals deze verzameling prachtige zwammetjes.....

Buizerd

2014

De buizerd is een vrij algemene roofvogel op de meeste plaatsen in Europa. Maar het valt niet altijd mee om een buizerd te herkennen. ‘De’ buizerd bestaat namelijk niet! Je hebt ze in allerlei kleurvariaties. Van bijna helemaal wit tot geheel donkerbruin en alles wat daartussenin zit. Met dank aan Erik de Jonge!

Nest dwergstern

2014

Vaak leggen ze hun eieren in niet meer dan een kuiltje in het zand met daaromheen allerhande materiaal wat ze maar ter plekke bij elkaar kunnen sprokkelen, bijvoorbeeld schelpjes, messen en blaasjeswier, zoals hier op de tekening....

Europese oehoe

2013

Wat zijn dit toch ook prachtige vogels, een van de grootste uilen ter wereld, zeer indrukwekkend om te zien met zijn grote pluimen boven op zijn kop. Deze hebben niets met oren te maken, maar geven de stemming weer: als de veren omhoog gericht staan, is de oehoe alert, als ze  plat liggen, is hij op zijn gemak. Aan de kleur van de ogen kun je over het algemeen zien of uilen overdag actief zijn (gele ogen, zoals bij de sneeuwuil),  ’s nachts (zwartbruine ogen, zoals bij de bosuil) of in de schemering (oranje ogen), zoals bij de oehoe. Origineel verkocht, nog wel verkrijgbaar als reproductie (beperkte oplage) Met dank aan natuurfotograaf Gérard van den Broek

Misty

2013

Pentekening van poes Misty, in opdracht.

Ooievaar op nest

2013

De ooievaar met jong heb ik gemaakt toen onze jongste dochter zwanger was van haar tweede kindje. Mensen zijn vaak benieuwd hoe lang ik bezig ben met een pentekening. Tja, best wel lang, maar eigenlijk hou ik dat nooit zo bij, want voor mij is het niet belangrijk hoe lang ik ermee bezig ben, als het resultaat maar goed is. Ook deze tekening heeft wel even wat tijd gevergd. Op de late avond van de 11e mei 2013 legde ik de laatste hand aan het nest van de ooievaar. Bij onze dochter was op dat moment de bevalling in volle gang, het nest was klaar, onze kleinzoon kon komen..... Met dank aan natuurfotograaf Gérard van den Broek
 

Stokstaartje

2013

Komt het door de prachtige zwartomrande grote ogen waardoor het net lijkt of ze een zonnebril op hebben, de koddige alerte houding die ze plegen aan te nemen....? Kijk naar een stokstaartje en onwillekeurig verschijnt er een glimlach op je gezicht! Tijdens een bezoek aan dierenpark ‘De Oliemeulen’ in Tilburg wilde dit stokstaartje graag model staan voor me en natuurlijk maakte ik daar dankbaar gebruik van .... Origineel verkocht, nog beschikbaar als reproductie

Trees

2013

Pentekening van een hele lieve Labrador

Vale gier

2013

Ik was helemaal weg van hem, met zijn prachtige witte bontkraag en hij liet zich van heel dichtbij bewonderen in Dierenpark de Oliemeulen in Tilburg. Vale gieren zijn bij de meeste mensen niet erg geliefd. Dat is eigenlijk vreemd, omdat ze heel nuttig zijn. In de natuur ontfermen zij zich over kadavers, zij ruimen de viezigheid op, en al wat overblijft zijn kale botten. In tegenstelling tot wat veel mensen  denken, kunnen vale gieren helemaal niet goed ruiken. Ze ontdekken dode dieren puur op het zicht. Ze leven dan ook het liefst in groepen, hoe meer ogen, hoe meer kans op een maaltje....

Bosuil

2012

De bosuil is een van de vogels die vanaf het vroege voorjaar tot de herfst gevolgd kan worden met de webcam van ‘Beleef de lente’, prachtig zoals de natuur zo dichtbij gebracht kan worden......

Kerkuil

2012

De kerkuil is een van de vogels die vanaf het vroege voorjaar tot de herfst gevolgd kan worden met de webcam van ‘Beleef de lente’, zo prachtig om een inkijkje te kunnen hebben in het leven van een kerkuilenpaartje, van paarritueel tot het uitvliegen van de jongen en alles wat daar tussenin zit..... 

Nest gaai

2012

Iedere keer verbaas ik me er weer over, zo vernuftig als zo'n nestje in elkaar steekt en krijg ik al tekenend steeds meer respect voor de vogel die het heeft gemaakt!

Uilskuiken Europese oehoe

2012

Tijdens een bezoekje aan het Vogel Revalidatie Centrum in Zundert, bij de eerste hulp, zag ik er een aantal voorbijkomen, takkelingen, zoals ze ook wel worden genoemd. Na aangesterkt te zijn dankzij de goede, deskundige hulp van de verzorgers, mochten ze naar de buitenkooien om verder te revalideren. Onnozel en vreselijk eigenwijs tegelijkertijd!

Waterbuffel

2012

Naar een foto die mijn schoonzusje heeft gemaakt toen zij in Zuid-Afrika was. We kunnen deze prachtige dieren ook in Nederland steeds vaker tegenkomen. Zo hebben wij een bezoekje gebracht aan de WaterbuffelFarm in Oldemarkt (Overijssel), heel leuk om ze van zo dichtbij te kunnen zien.

Merelnest

2011

Ik heb mij een bepaalde periode helemaal toegelegd op het tekenen van nesten. Zo heb ik dit merelnest, het nest van een gaai, van een puttertje, heggenmusje, dwergstern, boerenzwaluw, pimpelmeesje en winterkoninkje getekend. Omdat ik het leuk vind om subtiele kleuraccenten aan te brengen, heb ik hier gekozen voor de kleine vos op de rand van het nest.

Voorbeeld 1

2011