Pentekeningen Vogels

uit 2011 tot 2022 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

78. Winterkoninkje

2022

Zo'n schattig, klein, drukdoenerig vogeltje...., het winterkoninkje, met zijn 9 gram, op het goudhaantje na, het kleinste vogeltje van Europa! Zijn kunstig geweven nestje en een winterkoningjong had ik al eens getekend, het werd dus hoog tijd om ook poe (of moe?) eens aan het papier toe te vertrouwen. Met dank wederom aan natuurfotograaf Rian Willemen!

76. Fam. Kievit (z/w)

2022

De zwart-wit versie van deze schitterende weidevogel is klaar. Wat een lieve pluizenbolletjes zijn het hè. Nu over op de volgende stap: de uitwerking in kleur, want deze weidevogel vraagt absoluut om een kleurrijk verenkleedje, ik ga weer heel erg mijn best doen om daar recht aan te doen.......

77. Fam. Kievit in kleur

2022

Na de zwart witversie heb ik de Fam. Kievit ook in kleur uitgewerkt. Zoals zo vaak als ik met een tekening bezig ben, is dat met stijgende bewondering voor de schoonheid van Moeder Natuur.....  De eerste van een serie weidevogels, laten we ze koesteren!!

35. IJsvogel kleur

2022

Na de pentekening van de ijsvogel (in zwart wit) nu ook een versie in kleur. Het is en blijft een klein groot wonder, dit schitterende vogeltje! Voor iedereen die een ijsvogel wel eens real life heeft mogen meemaken zal dat een bijzondere ervaring zijn geweest!

34. Pentekening IJsvogel

2021

Met dank aan natuurfotograaf Rian Willemen! Zoals in mijn blog reeds vermeld, kreeg ik tijdens de Open Atelier Route afgelopen september van Rian een heleboel prachtige natuurfoto's op groot formaat, o.a. van dit ijsvogeltje.

33. Grote bonte specht

2021

Onze vertrouwde dagelijkse gast aan de (voeder)tafel: de grote bonte! Wat is hij toch opvallend en wat een prachtig verenkleed! Behalve de rode stuit heeft hij nog een rode vlek in zijn nek die bij haar ontbreekt....Deze tekening vraagt echt om kleur, dus die heb ik helemaal in kleur verder uitgewerkt, tevens weer in de passepartout. Met dank aan Rian Willemen, fantastische natuurfotograaf!

32. Jonge gaai

2021

Onze oudste kleinzoon (10) mag graag foto's maken van allerlei vogels die dagelijks in groten getale aanwezig zijn in onze tuin. Zo ook van deze jonge gaai die hij dit voorjaar ontdekte in het struweel. Oma, wil je deze ook tekenen? Natuurlijk wilde oma dat, met veel plezier! Ik wist het al natuurlijk, maar al tekenend wordt het weer bevestigd: wat een prachtig verenkleedje!!

31. Mijnheer en mevrouw Pauw

2021

Al jaren heb ik een aantal pauwenveren in mijn atelier. Ooit zou ik er iets mee doen....
Wat was het weer een mooie uitdaging om er eindelijk mee aan de gang te gaan met natuurlijk de eigenaar erbij, samen met vrouwlief. Wat een schitterende vogels zijn dat toch en die veer, daar zitten zooooooveel kleuren in en afhankelijk van de lichtval zie je steeds weer een ander kleurenpalet! Met stijgende be- en verwondering heb ik zitten tekenen! Met dank ook aan Gérard van den Broek van info@birdartphotography.com

30. Moeders mooiste....

2020

Tijdens de zomer van 2020 toen het zo extreem warm was, is er natuurlijk (ook!) door de vogels heel wat afgebadderd, soms op het overdrevene af.... Ha ha, deze verfomfaaide koolmees is daar een prachtig voorbeeld van. Met veel liefde en plezier getekend, geen afbeelding van mijzelf, maar geïnspireerd op een van de geweldige foto's van natuurfotograaf  Anita Kortus.

29. Pimpel

2020

Ik zat in het zonnetje op een bankje in de tuin een paar pimpeltjes te observeren. De jacht is duidelijk geopend, de paarvorming is in volle gang. Ik vroeg me af waarom de ene pimpel op een gegeven moment valt voor de ander. Zijn het vooral die mooie kraaloogjes of is het dat extra mooie blauwe petje, net dat tintje dieper geel op de buik? Is daar meer over bekend? Ik weet het niet, ik vroeg het me gewoon af, wel was meteen duidelijk wat mijn volgende onderwerp zou zijn..... ⁠  

28. Staartmeesje

2019

Met dank aan natuurfotograaf Alois van Mingeroet Hij stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, d.w.z. de staartmees, zo'n schattig vogeltje, bij ons in de tuin vooral 's winters een trouwe bezoeker, meestal hangend aan de vetblokken e/o -bolletjes. Buiten het broedseizoen kun je ze altijd waarnemen in groepjes, heel opvallend ook door de lange staart.

27. Puttertje

2021

Voor heel veel vogels doet onze tuin niet onder voor de plaatselijke voedselbank: vetbollen, pindaslingers, voedersilo's met allerhande zaden en pitten, voor groot en klein en verdeeld over verschillende plekken in de tuin.... Mijn echtgenoot is er iedere dag maar druk mee al die grote en kleine snavels weer van de nodige lekkernijen te voorzien. Aan de lange waslijst van vogelsoorten kunnen we sinds kort een aantal puttertjes toevoegen. We zijn er blij mee, ze vallen meteen op tussen al het andere kleine grut, zo mooi!

26. Badderende pimpels in handen

2019

Alweer zo’n cadeautje vlakbij huis, er wordt wat afgepimpeld op ons terras! Soms laat ik mij inspireren door alledaagse tafereeltjes dichtbij huis. Onze tuin is een waar wellnessresort voor allerhande vogels, voer in overvloed en genoeg gelegenheid om te badderen en te poedelen als wij maar zorgen dat de handen goed gevuld zijn ....

25. Grote bonte specht

2019

Met dank aan natuurfotograaf Aloïs van Mingeroet, een close-up van een juveniel exemplaar van de grote bonte. Hij doet zijn naam eer aan en we hebben hem af en toe in onze tuin, een graag geziene geziene gast, met zijn opvallende kleuren. 

24. Roodborsttapuit

2019

Met dank aan Gérard! Deze pentekening heb ik kunnen maken aan de hand van een foto van natuurfotograaf Gérard van den Broek, zie zijn website voor nog veel meer prachtige foto's www.birdartphotography.com

23. Jonge vink

2013

Ze zijn vaak een van de eerste met nestdrang. De talenten van vinkenman en –vrouw zijn mooi verdeeld. Hij kan goed zingen (en imiteren), zij kan knutselen als de beste, haar nesten steken heel vernuftig in elkaar. Dit vinkenjong lijkt een beetje chagrijnig op z'n volgende hapje te wachten....

22. Roodborst op besneeuwde tak

2020

Nog een keer de roodborst uitgewerkt, dit keer in kleurpotlood. De roodborst is een van de weinige vogels die vrijwel het hele jaar van zich laat horen!

21. Huismusje

2012

Hij staat niet bepaald bekend als een heel bijzonder vogeltje, maar ik word er toch altijd blij van als ik hem (of haar) zie, heel brutaal, op een vol terras, op m’n tafeltje, op de leuning van de stoel, rondhippend vlak naast mijn voeten, azend op een kruimeltje van het een of ander, wat mij altijd weer een excuus geeft voor wat lekkers bij m’n kopje koffie....

20. Merelnest

2011

Ik heb mij een bepaalde periode helemaal toegelegd op het tekenen van nesten. Zo heb ik dit merelnest, het nest van een gaai, van een puttertje, heggenmusje, dwergstern, boerenzwaluw, pimpelmeesje en winterkoninkje getekend. Omdat ik het leuk vind om subtiele kleuraccenten aan te brengen, heb ik hier gekozen voor de kleine vos op de rand van het nest.

19. Nest gaai

2012

Iedere keer verbaas ik me er weer over, zo vernuftig als zo'n nestje in elkaar steekt en krijg ik al tekenend steeds meer respect voor de vogel die het heeft gemaakt!

18. Nest pimpel met eitjes

2018

En alweer liet iemand mij weten dat hij een (verlaten) nestje had gevonden. Veel mensen weten dat ik hier altijd veel belangstelling voor heb. Zo zonde dat de eitjes er zelfs nog in zaten, maar ik was er wel blij mee. Zo prachtig om te tekenen: een nestje van een pimpel met de eitjes er nog in, zo leven ze toch nog voort....

17. Merel

2017

Zo zag ik pa steeds maar weer de taxus induiken vlak voor ons keukenraam. Ze hadden het goed, zijn kroost: 4 stuks en ik was net op tijd om - heel voorzichtig - een fotoshootje te maken, de volgende dag waren ze uitgevlogen..... (zie ook de pentekening van het nest met jonge merels).

16. Nest jonge merels

2017

En dit cadeautje trof ik aan in de taxus vlak voor ons keukenraam. Ik was net op tijd om dit prachtige tafereeltje te kunnen waarnemen, de volgende dag waren ze gevlogen...... Origineel verkocht, nog wel beschikbaar als reproductie (beperkte oplage)        

15. Nest boerenzwaluwen

2018

Hij stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje, de boerenzwaluw en dan het liefst met nest en bijbehorend kroost ..... Toen mijn vriendin liet weten dat ze bij haar in de paardenstal een bewoond nest had ontdekt, kon mijn dag niet meer stuk en wist ik niet hoe snel ik ernaar toe moest om het met eigen ogen te zien. Het nest was bevestigd aan de electriciteitsleidingen die over de balken liepen en - natuurlijk - zo knap in elkaar gemetseld!

14. Nest dwergstern

2014

Vaak leggen ze hun eieren in niet meer dan een kuiltje in het zand met daaromheen allerhande materiaal wat ze maar ter plekke bij elkaar kunnen sprokkelen, bijvoorbeeld schelpjes, messen en blaasjeswier, zoals hier op de tekening....

13. Nest jonge heggenmusjes

2016

In het voorjaar van 2016 heb ik ook een aantal weken geëxposeerd in het Vogel Revalidatie Centrum in Zundert, een prachtig plekje, immers midden tussen de vogeltjes die daar in groten getale werden binnengebracht, soms, zoals deze tekening laat zien, met nest en al.....

12. Nest puttertje

2016

Nogal wat mensen zijn inmiddels op de hoogte van mijn passie om nesten te tekenen en zo kan het gebeuren dat mensen mij benaderen als ze een nestje hebben gevonden of vind ik soms ook zomaar bij thuiskomst een nestje bij mijn voordeur .... Dit nestje heb ik kunnen ophalen bij iemand die het in haar tuin had gevonden nadat het in de herfst uit de boom was gewaaid. Het blauwe draadje was er zorgvuldig in verwerkt, dus ik hoefde niet meer op zoek naar een kleuraccent....

11. Pulletje

2019

Een mooie pentekening van een pulletje. Ik was zo blij toen ik de eerste weer had gespot dit voorjaar, daar moest ik iets mee! 

10. Zonnebloem met koolmeesje

2015

We hadden die zomer heel veel zonnebloemen in onze tuin. Aan het eind van de zomer hadden we er een aantal te drogen gezet onder de veranda van ons tuinhuis. De koolmeesjes vlogen af en aan om zich tegoed te doen aan dit feestmaal en daar mocht ik weer van genieten....

9. Ooievaar op nest

2013

De ooievaar met jong heb ik gemaakt toen onze jongste dochter zwanger was van haar tweede kindje. Mensen zijn vaak benieuwd hoe lang ik bezig ben met een pentekening. Tja, best wel lang, maar eigenlijk hou ik dat nooit zo bij, want voor mij is het niet belangrijk hoe lang ik ermee bezig ben, als het resultaat maar goed is. Ook deze tekening heeft wel even wat tijd gevergd. Op de late avond van de 11e mei 2013 legde ik de laatste hand aan het nest van de ooievaar. Bij onze dochter was op dat moment de bevalling in volle gang, het nest was klaar, onze kleinzoon kon komen..... Met dank aan natuurfotograaf Gérard van den Broek Alleen als reproductie verkrijgbaar

8. Boomklever

2018

Het boomklevertje, we hebben hem vast allemaal wel eens gezien, 'vastgeplakt' aan de stam van een boom, steeds op zoek naar lekkere hapjes die verborgen zijn tussen de stukjes schors. In tegenstelling tot het boomkruipertje dat alleen omhoog kan, kun je de boomklever zowel afdalend als omhoog klimmend waarnemen.

7. IJsvogeltje op stronk

2017

Voor deze tekening heb ik gebruik mogen maken van de prachtige foto die genomen is door natuurfotograaf Thijs Schouten. Voor diegenen onder ons die fan zijn van de ijsvogel en ook bekend zijn met FB: om nog meer te kunnen genieten van mooie beelden/filmpjes van ijsvogeltjes, zie: 'De ijsvogelgroep - the Kingfisher group'.

6. Man en vrouw Roodborst

2017

Man en vrouw Roodborst, ze zijn moeilijk/niet uit elkaar te houden, daarbij is het ook nog zo dat zowel het mannetje als het vrouwtje zingt, wat toch vrij uitzonderlijk is bij vogels (zingt als een van de weinige  vogels zelfs in de herfst en nog zeer welluidend ook!). Het mannetje wordt verleid doordat het vrouwtje als een jong om voedsel bedelt.

5. Moederliefde

2015

Van al mijn pentekeningen zijn ook kaarten verkrijgbaar. Deze staat in de top 3 van meest verkochte kaarten. 😊⁠ Origineel verkocht, nog wel beschikbaar als reproductie (beperkte oplage)

4. Moederliefde 2

2015

Voor de liefhebber van zwanen, ook te gebruiken als felicitatiekaart. Origineel verkocht, nog wel beschikbaar als reproductie (beperkte oplage)

3. Moederliefde 3

2015

Voor de liefhebber van zwanen, ook te gebruiken als felicitatiekaart. Origineel verkocht, nog wel als reproductie (in beperkte oplage) beschikbaar.

2. Struisvogelkoppie

2015

Tijdens een bezoek aan de struisvogelfarm ´Monninkenwerve´ in Sluis, overigens warm aan te bevelen, zeker ook met kinderen!, heb ik heel veel mooie, eigenwijze, aandoenlijke kiekjes kunnen maken van de struisvogels die daar in groten getale en in allerlei formaten rondlopen. Wat hebben die toch een ontzettend eigenwijs hoofd!!

1. Badritueel Fam. Pimpel

2015

En dit was zomaar een cadeautje dat ik 's zomers in mijn eigen achtertuin kon aantreffen: een hele familie pimpelmezen, vader, moeder en jonkies die uitgebreid kwamen badderen in ons waterornament. Soms kwamen ze met zoveel tegelijk dat ze eerst in de acer neerstreken om netjes hun beurt af te wachten, bekijk het filmpje en geniet van hun badritueel.....

65. Roodborstjong

2013

Dit roodborstjong zit op een tak en lijkt te willen zeggen 'waar blijft mijn volgende hapje.....'

66. Baardmannetje

2015

Eigenlijk een ietwat vreemde benaming, want deze wordt gebruikt voor zowel hem als haar.... Het zijn alleen de mannetjes die de typische zwarte tekening hebben op hun kopje. En vanwaar die baard ....? Het lijkt eigenlijk meer een snor, of beter nog, een forse knevel!

67. Chaams hoen

2013

Een van mijn eerste pentekeningen...!

68. Eend met jongen

2013

Het was tijdens een heel mooi fietstochtje dat we maakten in de omgeving van Sluis dat we haar zagen rondscharrelen aan de waterkant, deze moedereend met haar (toen nog voltallige?) kroost...

69. Fuut met jongen

2013

Met dank aan natuurfotograaf Gérard van den Broek
De fuut is de meest algemeen voorkomende futensoort in ons land. Mannetje en vrouwtje zijn identiek. Futen paren soms al vroeg in het jaar met spectaculaire baltsrituelen. Jongen verlaten al snel het nest en worden op de rug van de oudervogels warm gehouden. 

70. Kersttak met pimpel

2015

71. Kipkuiken

2013

Dit kuikentje scharrelde tussen de stoelen op het terras van de boerderijcamping, samen met zijn broertjes en zusjes. Hij had net gezien hoe moeder kip haar veren had opgepoetst en probeerde heel eigenwijs haar voorbeeld te volgen....

72. Parelduiker

2015

De parelduiker broedt o.a. op eilanden in grote Noord-Europese meren. Het zijn prachtige vogels, een volwassen parelduiker is 's zomers van onderen wit en van boven zwart met kleine witte vlekken die doen denken aan parels. Maar het zijn ook zeer goede duikers die wel tot meer dan 50 meter diep kunnen gaan. In Nederlandse wateren is hij echt heel zeldzaam. Met dank aan natuurfotograaf Chris Schenk

73. Jong winterkoninkje

2014

Veel mensen hebben hem in hun hart gesloten, het winterkoninkje! De kans is vrij groot dat je hem kunt waarnemen, altijd druk in de weer, rondscharrelend tussen wat droge, dorre bladeren, het kleine staartje parmantig omhoog gericht. Het op een na kleinste vogeltje van Europa (kleinste is Goudhaantje).
Zij is tamelijk kieskeurig en verwacht van hem dat hij meerdere nesten bouwt. Ze moet per slot van rekening wel wat te kiezen hebben..... De door mensenhanden gemaakte nestkorfjes kunnen ook prima dienst doen als woning voor de winterkoning. Het jong op de tekening komt nog maar net vanuit z´n korfje de wijde wereld in gluren.....

74. Pinguinjong

2017